×



Doba přípravy: 20 min.
Doba pečení: 15 min.
Slouží 4

Na suflé

100 g hořké čokolády (70 % kakaa)
200 g mléka (nebo ovesného nápoje)
1 lžička skořice v prášku
50 g másla
50 g mouky (nebo špaldové mouky typu 630)
2 lžíce čokoládového likéru (nebo Baileys)
4 vejce (velikost M)
Přírodní nebo mořská sůl
75 g surového třtinového cukru
Další položky

4 ramekiny (150 ml každý)
Máslo na mazání
Surový třtinový cukr na posypání
Kakaový prášek na posypání

 

SUFLÉ

1. Rozpusťte trochu másla. Ramekiny potřeme rozpuštěným máslem a posypeme cukrem. Ramekiny ochlaďte, dokud nejsou připraveny k použití.

2. Čokoládu nasekejte na malé kousky. Na jedné pánvi zahřejte mléko a skořici a na druhé máslo. Do másla přidáme mouku a orestujeme. Do jíšky postupně přilévejte horké skořicové mléko a rychle míchejte.

3. Odstraňte směs z plotny a přendejte ji do mixovací nádoby. Přidejte likér a čokoládu a promíchejte do hladka.

4. Oddělte vejce. Do čokolády vmícháme po jednom žloutky. Bílky a 1 špetku soli dáme do vysoké mixovací nádoby a ručním šlehačem ušleháme dotuha, postupně přidáváme cukr. Do čokoládové směsi opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků asi ze třetiny až poloviny.

5. Směs na suflé přendejte do připravených košíčků a naplňte je těsně pod okraj. Položte ramekiny na mřížku trouby a pečte na spodní polici X BO (170°C/40% vlhkost) po dobu 12–15 minut.

DOKONČOVACÍ ÚPRAVY

6. Vyjměte suflé z trouby, poprašte kakaem a ihned podávejte.